Omnident stomatologija logo

Najčešća pitanja i odgovori

Šta je karijes?

Zubni kvar ili karijes je infektivna bolest gde bakterije u usnoj šupljini razgrađuju hranu (šećer), pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju pH vrednost. Kada se pH vrednost snizi (5,2 5,5) kiseline započinju proces demineralizacije zubne gleđi što uzrokuje karijes.
 
Sa koliko godina deca treba da počnu da peru zube?

Već sa nicanjem prvog mlečnog zubića treba početi sa pranjem istih. U početku, to rade roditelji pomoću vlažnog parčeta gaze namotanog oko prsta,nekoliko puta na dan. Kasnije, kad niknu i bočni mlečni zubi, počnite da koristite dečije četkice, bez paste za zube, na kojima je tačno obeležen uzrast za koji je predviđena. Deca nemaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti pa je neophodno da roditelji prekontrolišu i dodatno operu detetu zubiće. Polako, kroz igru, roditelji treba da objasne deci kako se pravilno peru zubi. Dečiju pastu koristite kod dece koja su napunila tri godine. U vreme polaska u školu dete bi trebalo da zna samo da opere zube. Roditelji bi trebalo I dalje s vremena na vreme da prekontrolišu da li je dobra higijena i da dete nanovo stimulišu i ohrabre.
 
Kad je vreme za prvu detetovu posetu stomatologu?

Prva poseta stomatologu treba da bude oko prvog rođendana.
Dovedite dete kod stomatologa što ranije. Dođite po korisne savete čim nikne prvi mlečni zubić i dok su još svi zubi zdravi. Na taj način se neće stvarati odbojnost i trauma neprijatnog iskustva kod stomatologa. Neka Vaše dete stekne utisak da je dolazak kod stomatologa sasvim normalan deo života i neka na vreme prihvati takvu naviku. Samo tada mogu da se primene sve mere prevencije nastanka karijesa što će za rezultat imati zdrave zube i usta Vašeg deteta, 
zadovoljne roditelje i srećnog stomatologa. 
 
Koliko često treba da se peru zubi?

Najbolje je da se zubi peru posle svakog jela. Nažalost, to u praksi nije izvodljivo pa se savetuje da se zubi operu temeljno bar dva puta dnevno, ujutru i uveče. 
 
Koju četkicu za zube da koristim?

Koristite četkicu koja je predviđena za uzrast Vašeg deteta. Odrasli takođe koriste četkice srednje tvrdoće, osim ako stomatolog iz nekog razloga ne predloži neku drugu. Danas postoje četkice sa različitim dodacima koji pomažu pranje zuba, ali je sasvim dovoljno za dobru higijenu da temeljno operete zube  klasičnom četkicom.
 
Koja pasta za zube je najbolja?

Za decu,to je dečija pasta sa raznim ukusima i fluorom zavisno od uzrasta.Za starije, to su  paste sa fluoridima . Na našem tržištu sve paste za zube su u grupi kvalitetnih pasta. Vaš stomatolog Vam, posle pregleda, može preporučiti neku pastu koja će Vama više odgovarati: pastu za osetljive vratove zuba, za zaštitu desni itd.
 
Kako oprati prostore i kontakt između dva zuba?

Pravilno i redovno četkanje zuba predstavlja samo deo pravilnog održavanja higijene. Treba ga dopuniti čišćenjem prostora između zuba pomoću konca ili interdentalne četkice. Obavezno tražite detaljno objašnjenje od Vašeg stomatologa o načinu upotrebe ovih pomagala.
 
Kako ishranom smanjiti rizik za nastanak karijesa?
 
Što manje konzumirajte lepljivu i zasladjenu hranu poput čokolada, bombona, karamel bombona, lepljivih kolača, zasladjenih napitaka i sl. Najbolje je da te namernice uzimate u toku obroka ali se savetuje da posle slatkiša obavezno operete zube. Savetuje se ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima a naročito namirnicama koje se ne lepe za zube već pospešuju samočišćenje usne duplje: crni, integralni ili kukuruzni hleb, jabuke, šargarepa i ostalo voće i povrće, riba i sl.
 
Da li je anestezija bezbedna?

Postoji veliki broj različitih anestezija koje se koriste u stomatologiji i retko kad se javljaju loše reakcije na sam anestetik kod pacijenta. Obično se javljaju reakcije na iglu i samu proceduru davanja anestezije zbog pacijentove nelagodnosti i straha od istih. 
 
Anestezija u trudnoći, da ili ne?

Da, postoje anestetički rastvori koji su potpuno bezbedni za trudnicu i dete.
 
Da li je zračenje u toku snimanja zuba štetno?

Količina zračenja u toku snimanja zuba je minimalna i ne predstavlja opasnost za zdravlje pacijenta.
 
Snimanje zuba u trudnoći?

U toku trudnoće, naročito u prva tri meseca, ne treba trudnicu i bebu izlagati zračenju. Zato se svim budućim mamama savetuje da pre začeća posete stomatologa, prekontrolišu da li su svi zubi zdravi , naprave ortopan snimak i da obavezno saniraju sve problematične zube.
 
Da li vađenje živca boli i kad živac mora da se vadi?

Kada se karijes u zubu proširi do nerva(živca) i kada usled dejstva bakterija dođe do upale nerva, on mora da se vadi tj. mora da se izvrši endodontski tretman zuba. Ovaj tretman se obavezno radi u lokalnoj anesteziji.
 
Da li se gangrenozni zub mora izvaditi?

Postoji način da se zub sa gangrenom leči aplikacijom različitih lekova u kanale korena zuba. Lečenje traje duže u odnosu na lečenje zuba sa upaljenim nervom. Takvi zubi najčešće imaju infekciju na vrhu korena pa se često izlečenje postiže hirurškim putem (uklanjanjem periapikalne lezije)resekcijom korena zuba. U slučaju da ni jedna od ovih metoda nije efikasna ili ako je zub veoma oštećen karijesom i infekcijom, jedino rešenje je ekstrakcija(vađenje) zuba. U protivnom komplikacije su vrlo teške i ozbiljno ugrožavaju zdravlje pacijenta. Mogu se javiti veliki otoci sa puno gnoja, bolovi, otežano otvaranje usta, povišena telesna temperatura i sl.
 
Da li da ispiram ranu posle vađenja zuba?

Nikako!Ispiranjem rane vodom ili toplim čajevima izazivate naknadno krvarenje,ispirate  krvni ugrušak iz rane što za posledicu imalo bolno, produženo i otežano zarastanje.
 
Kako da se posvetli potamneo, lečen zub?

Ako postoji dovoljno zubne supstance takav zub može da se posvetli stavljanjem  izbeljivača u zub.Tretman se radi u nekoliko seansi. Kada se postigne željena boja stavlja se definitivna plomba na zub. U slučaju da je krunica zuba jako oštećena karijesom rešenje je izrada keramičke krunice ili fasete u boji prirodnih zuba.
 
Kako se uklanja kamenac i da li se tom prilikom oštećuju zubi?

Zubni kamenac se uklanja ultrazvučnim aparatom koji svojim mikrovibracijama bezbolno i brzo uklanja  zubni kamenac. Od količine kamenca zavisi dužina uklanjanja. Posle uklanjanja kamenca vrši se poliranje zuba i uklanjanje pigmentacija specijalnim aparatima pod pritiskom vazduha i vode u kombinaciji sa dentalnim puderom.Pravilnom tehnikom uklanjanja zubnog kamenca od strane terapeuta i pomoću kvalitetnih uređaja zubi se ne oštećuju.
 
Da li su crne, metalne plombe bolje i jače od belih?

Xx
Xx
Xx
Xx
Xx
Xx


 
Šta je implantat?

Dentalni implantat je struktura koja po postavljanju u viličnu  kost  ima za zadatak da u potpunosti simulira funkciju korena zuba. Ugrađuje se u viličnu kost da bi nosio različite zubne nadoknade ili da bi stabilizovao proteze. Postoje i implantati koji se koriste kao pomoć kod ispravljanja zuba ortodontskim aparatima.
 
Da li će moj organizam odbaciti implantate?

Sem u posebnim slučajevima (zračna i hemio terapija) organizam čoveka je u potpunosti sposoban da prihvati implantate jer se oni najčešće prave od titanijuma, materijala koji ne izaziva alergiske reakcije i reakcije stranog tela, nije toksičan i mutagen i po ugradnji u viličnu kost srasta i postaje jednistvena i funkcionalna celina. Pravilna hirurška tehnika, implantati pouzdanih proizvođača i sprovođenje ispravnog dijagnostičkog procesa garantuju dugotrajnost ugrađenih implantata.
 
Da li je bolje ugraditi implantat ili napraviti most?

Kada nedostaje jedan zub, a postoji dovoljna količina zdrave kosti , kada su zdrave desni i susedni zubi savetuje se ugradnja implantata jer se tako ne oštećuju susedni zubi. Za most kojim bi se nadoknadio nedostatak jednog zuba treba izbrusiti dva susedna zuba koji su nosači mosta. Most se izrađuje u slučajevima kada nema uslova za impalantaciju, kada su zubi koji treba da nose most već indikovani za izradu krunica i kada je to želja pacijenta.
 
Da li boli ugradnja implantata?

Implantat se ugrađuje hirurški u lokalnoj anesteziji tako da pacijent ne oseća bol. Posle prestanka dejstva anestezije može da se javi blag bol koji se eliminiše uzimanjem analgetika.
 
Koliko se čeka na mostove od ugradnje implantata?

Neposredno posle ugradnje implantata pacijent može da dobije privremene krunice ili mostove. Za definitivne krunice ili mostove najčešće se čeka tri meseca. To je period koji je potreban da bi došlo do koštanog zarastanja implantata i njegovog uvršćivanja (oseointegracije).
 
Postoji li starosna granica za ugradnju implantata?

Uz izuzetak dece gde rast i razvoj vilica nisu završeni, ne postoji starosna granica za ugradnju implantata. Ako postoje dobri uslovi za ugradnju impantata godine pacijenta nisu prepreka. Čak i kada su ti uslovi nepovoljni, pomoću određenih hirurških zahvata mogu se korigovati.
 
Da li je šećerna bolest prepreka za ugradnju implantata?

Kod pacijenata koji imaju šećernu bolest mogu se ugraditi implantati ako se šećerna bolest leči, odnosno ako je pod kontrolom.
 
Kolika je uspešna ugradnje implantata?

Vrlo visoka kad, preko 99% , kada se koristi pravilna hirurška tehnika i koriste implanti proverenih proizvođača.
 
Kolika je garancija za ugrađene implantate?

Obično se govori o garanciji od 5 godina. Naravno, tu se podrazumeva da besprekorno održavate oralnu higijenu i da redovno dolazite na zakazane kontrole kod vašeg stomatologa. Dobro ugrađen implantat kvalitetnog proizvođača može da traje doživotno.
 
Koji implantati se ugrađuju u vašoj ordinaciji?

U našoj ordinaciji ugrađujemo isključivo implantate dva vodeća svedska proizvođača STRAUMANN i NOBEl BIOCARE.
 
Koji stomatolozi ugrađuju implantate?

Implantate bi trebalo da ugrađuju specijalisti oralne hirurgije i specijalisti maksilofacijalne 
hirurgije koji su dodatno edukovani u oblasti implantologije. U našoj ordinaciji implantološku terapiju sprovodi dr Nikica Burgermajster specijalista oralne hirurgije.
 
Koliko je implantata dovoljno za mosta kod totalne bezubosti?

Najbolje je da se ugradi 8 implantata u jednu vilicu, ali taj broj može biti i manji i veći što zavisi od uslova za ugradnju.
 
Koja je prednost totalne proteze koja se oslanja na implantate u odnosu na obične totalne proteze?

Prednosti ima više: proteza je čvrčća i stabilnija u ustima, ne postoji opasnost da vam ispadne iz usta u toku govora ili smeha, nema poteškoća u toku žvakanja, proteza može biti manjih dimenzija nego totalna proteza bez implantata. lako se vadi i vraća u usta radi održavanja higijene, može se napraviti i u nepovoljnim uslovima gde se inače vaše totalne proteze bez implantata ne bi držale.
 
Da li gornja totalna proteza na implantatima ima nepce?

Takva proteza ima nepce, ali se ono u nekim slučajevima može dosta redukovati. 
 
Šta je to proteza s atečmenima (ankerima)?

To je parcijalna (delimična) proteza koja se uz pomoć atečmena (ankera, drikera) pričvršćuje za zadnji zub u nizu. Estetski je prihvatljivija jer nema metalne kukice koje se kod klasičnih parcijalnih proteza vide. Atečmeni su zamaskirani i ne vide se. 
 
Šta je wizil proteza?

To je parcijalna skeletirana proteza gde je skelet proteze od livenog metala pa je maksimalno umanjena površina proteze. Pomoću livenih kukica se kači za preostale zube u vilici. Mnogo je stabilnija od klasične akrilatne parcijalne proteze i pacijenti je lakše prihvataju.
 
Koji most je bolji: na zlatu ili na leguri?

Zlato se u današnjoj stomatološkoj protetici skoro potpuno izbacije. Danas se u savremenoj stomatološkojn protetici koriste CAD CAM sistemi za kompjutersklu izradu fiksnih protetskih nadoknada,tako da su metode pravljenja nadoknada od zlata potpuno tehnološki prevaziđene. Korišćenjem savremenih sistema kao materijal za izradu fiksnih protetskih nadoknada zlato se ne upotrebljava. Materijali koji se koriste za izradu fiksnih protetskih nadoknada CAD CAM sistemima poseduju sve povoljne osobine koje poseduje i zlato.Najvažnija je biokompatibilnost što znači da ne
izaziva alergijske reakcije i reakcije stranog tela u organizmu.Jedan od tih materijala je TITANIJUM.
 
Da li se vidi metal kad se napravi metalokeramički most ili kruna?
 
Ne, jer je metal prekriven keramikom u boji prirodnih zuba. Samo ako dođe do povlačenja desni počinje da se nazire tamna ivica krunice.
 
Šta su veniri?

Veniri su tanke keramičke protetske nadoknade koje se fiksiraju za zube i pokrivaju samo njihovu prednju površinu.
 
Kada na prednji zub ugraditi krunicu a kada venir?

Ako je zub oštećen u manjoj meri i pri tome nema mnogo karijesa i velikih plombi na zub se može staviti venir. U slučajevima kada je zub previše oštećen potrebno je izraditi krunicu.Današnja CAD CAM tehnologija nam omogućava izradu glas keramičkih kruna,to su krune od izrađene u potpunosti od keramike,identičan materijal kao i tehnologija za izradu vinira. 
 
Moraju li se brusiti zubi za venire i koliko traje izrada?

Xx
Xx
Xxx
Xxx
Xxxx
X
X
Xx
Xx

Kada nositi mobilni a kada fiksni ortodontski aparat?

Izbor aparata zavisi od dijagnoze i starosti pacijenta. Mobilni se uglavnom koristi kod dece u periodu intenzivnog rasta. Kod odraslih se savetuje fiksni ortodontski aparat. 
 
Kada je najbolje vreme da se počne ispravljanje nepravilnog položaja zuba?

Rano otkrivanje nepravilnosti položaja zuba daje bolju prognozu za uspešan tretman. Prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti oko sedme godine.
 
Da li fiksni ortodontski aparat mora biti metalan i da li mora da se vidi?

Ne, ne mora biti u potpunosti metalan, bravice mogu biti keramičke, gotovo nevidljive a ligature (gumice koje povezuju žicu i bravicu) mogu biti u različitim bojama. Žica može biti bela pa je kompletni fiksni ortodontski aparat estetski vrlo prihvatljiv. Kad postoje uslovi fiksni ortodontski aparat se može staviti i sa unutrašnje strane zuba. Tada može praviti probleme prilikom govora ali se pacijenti vrlo brzo adaptiraju i koriguju govor. 
 
Koliko se sati u toku dana mora nositi mobilni aparat da bi terapija bila uspešna?

Trebalo bi ga nositi 14-16 sati dnevno, duže nošenje doprinosi boljim i bržim rezultatima.
 
Koliko su česte kontrole kod nošenja fiksnog ortodontskog aparata?

Pri nošenju fiksnog ortodontskog aparata redovne kontrole se najčešće obavljaju jednom mesečno.

Kako se ispravljaju zubi ortodontskim folijama i da li je ta metoda efikasna?

Metoda je vrlo efikasna ukoliko terapiju sprovodi specijalista ortopedije vilica.
Ovom metodom su indikacije za terapiju nešto uže nego kod terapije fiksnim ortodontskim aparatima.
Nakon uzimanja otiska , analize modela i rendgenskih snimaka od strane specijaliste ortopedije vilica, kompjuterski se izrađuju ortodontske folije.
Od stepena nepravilnosti zuba zavisi dužina tretmana i broj folija koji je potrebno napraviti.
Jedna folija se nosi  mesec dana i zube pomera za  0,25 mm.

Da li je izbeljivanje zuba štetno za gleđ?

Nije ako se koriste preparti koje vam je preporučio ili primenio vaš stomatolog. Na tržištu postoji veliki broj različitih preparata koje možete sami primeniti a koji ne daju dugotrajan i željeni efekat.
 
Da li je bezbedno kućno izbeljivanje zuba?

Kućno izbeljivanje zuba je apsolutno bezbedno i veoma je bitno da se pridržavate saveta koje ste dobili od vašeg stomatologa.
 
Da li se stavljanje zubnog nakita (cirkona) oštećuje zub i da li se cirkon može skinuti?

Postupak stavljanja zubnog nakita je potpuno bezbedan i bezbolan i ne oštećuje gleđ. Po želji se može skinuti i ponovo staviti.
 
Koja je cena snimanja i koje se vrste snimanja rade ?

Digitalni ortopan :1000.00 Rsd
Digitalni dentalni radiogram :350.00 Rsd
Dečiji ortopan :1000.00 Rsd
Skanogram : 1000.00 Rsd

Koje su prednosti digitalnog snimanja ?

Prednosti digitalnog snimanja su višestruke,a najvažnije su :
smanjena doza zračenja tokom snimanja čak i do 70%
višestruko bolji kvalitet snimaka a obzirom da snimak dobijamo na računaru velike su mogućnosti obrade i dodatnih analiza što stomatolozima obezbeđuje bolju sliku,lakše uspostavljanje dijagnoze a samim tim i kvalitetnije lečenje.
sve anatomske strukture kao i patološke lezije na zubima i vilicama su jasnije uočljive.
mogućnost snimanja delova vilice(bočne regije leve,desne i frontalne regije) pri čemu se zračenje smanjuje za još 30%.
snimci se nakon obrade štampaju na (film)specijalne medicinske folije visoke rezolucije,takođe je moguće snimke snimati na digitalne medije kao i slati putem interneta a da se kvelitet snimka ne smanjuje.
snimci se lako čuvaju u bazi podataka i dostupni su u svakom trenutku.
u slučaju gubitka snimka od strane pacijenta ili stomatologa može se reizdati snimak bez potrebe za novim snimanjem.

Ko vrši snimanja zuba ?

Snimanja zuba u našem dijagnostičkom centru rade viši radiološki tehničari,specijalno obučeni i licencirani za ove vrste snimanja a kontrolu njihovog rada vrše stomatolozi sa licencama za kontrolu i zaštitu od jonizujućeg zračenja i obavljanje radijacione delatnosti.
 
Koliko traje snimanje i da li boli ?

Sam proces snimanja je veoma brz, sa izdavanjem snimka traje nekoliko minuta.Snimanje zuba ne boli i nije neprijatno za pacijenta.
 
Kakve su mere zaštite tokom snimanja ?

Pored toga što je na savremenim digitalnim aparatima doza zračenja minorna a snop zračenja usko ograničen na regiju koja se snima obraćamo posebnu pažnju i postavljamo visoke standarde zaštite zdravlja pacijenata i osoblja u toku snimanja.
Svi pacijenti su zaštićeni specijalnim olovnim keceljama zbog zaštite drugih delova tela od sekundarnog jonizujućeg zračenja.
Svi uređaji su sertifikovani od strane agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Republike Srbije.
Kontrolu uređaja i zaposlenih radovno vrši Institut za medicinu rada i zaštitu od zaračenja "dr Dragomir Karajović"
 
Da li je snimanje bezbedno za decu ?

Snimanje je apsolutno bezbedno za decu,a prilikom snimanja dece koriste se posebni programi snimanja sa umanjenim zračnim poljem i mnogo manjom dozom zračenja od uobičajene doze za odrasle.
 

About us

Postavite pitanje

Slike u formatu jpg do 1mb veličine.


BESPLATNI SAVETI ZA PACIJENTE
advice
INFO ZA PACIJENTEinfo
NAČINI PLAĆANJApayment
ZAKAŽITE PREGLEDpregled
Prijavite se za newsletter
Vasi podaci su zasticeni