Omnident stomatologija logo

3D snimanje zuba


3D snimanje zuba

Pitanja

Snimanja zuba u našem dijagnostičkom centru rade viši radiološki tehničari,specijalno obučeni i licencirani za ove vrste snimanja a kontrolu njihovog rada vrše stomatolozi sa licencama za kontrolu i zaštitu od jonizujućeg zračenja i obavljanje radijacione delatnosti.
Sam proces snimanja je veoma brz, sa izdavanjem snimka traje nekoliko minuta.Snimanje zuba ne boli i nije neprijatno za pacijenta.
Pored toga što je na savremenim digitalnim aparatima doza zračenja minorna a snop zračenja usko ograničen na regiju koja se snima obraćamo posebnu pažnju i postavljamo visoke standarde zaštite zdravlja pacijenata i osoblja u toku snimanja.
Svi pacijenti su zaštićeni specijalnim olovnim keceljama zbog zaštite drugih delova tela od sekundarnog jonizujućeg zračenja.
Svi uređaji su sertifikovani od strane agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Republike Srbije.
Kontrolu uređaja i zaposlenih radovno vrši Institut za medicinu rada i zaštitu od zaračenja "dr Dragomir Karajović"
Snimanje je apsolutno bezbedno za decu,a prilikom snimanja dece koriste se posebni programi snimanja sa umanjenim zračnim poljem i mnogo manjom dozom zračenja od uobičajene doze za odrasle.

Opremljeni smo najsavremenijom digitalnom opremom za snimanje zuba i vilica koja omogućava dijagnostiku vrhunskog kveliteta za svega nekoliko minuta.
U mogućnosti smo da izvršimo digitalna snimanja pojedinačnih zuba kao i digitalni ortopan u HD i Ultra HD rezoluciji.
Najnovija digitalna tehnologija nam omogućava snimanje zuba sa 4-7 puta manjom količinom zračenja u odnosu na konvencioalne metode snimanja a snimci su neuporedivo veće dijagnostičke vrednosti.
Snimanja u nasoj ordinaciji vrše viši radiološki tehničari koji su dodatno obučeni za ove vrste snimanja i poseduju licence za rad u ovoj oblasti , kontrolu njihovog rada obavljaju stomatolozi sa licencama za rad i kontrolu izvora jonizujućeg zračenja. 
Pored visoko kvalitetne opreme koju koristimo postavljamo i visoke standarde u radu i bezbednosti zdravlja pacijenata.
U našoj ordinaciji su i pacijenti i osoblje potpuno zaštićeni u skladu sa visokim standardima koji se
primenjuju u EU.
Posedujemo licencu za obavljanje snimanja zuba izdatu od agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu  sigurnost Srbije.

Podeli stranicu sa prijateljima

3D snimanje

3D snimanje
CBCT cone beam computred tomography
*stomatološka konusno kompjuterizovana tomografija. 
Najsavremenija i najpreciznija rendgenska dijagnostička metoda u stomatologiji.
Primenjuje se u oralnoj hirurgiji,maksilofacijalnoj hirurgiji,endodonciji,ortopediji vilica a svoju primenu je našla i u otorinolaringologiji. Predstavlja metodu izbora kod planiranja i postavljanja zubnih implantata.
CBCT 3D snimanja se koriste kada klasične 2D metode nisu dovoljne za postavljanje dijagnoze i planiranje intervencije.Ova vrsta snimanja omogućava najprecizniji uvid u stanje kostiju lica i vilica,zuba i korenova zuba,maksilarnih sinusa i viličnih zglobova.
Upotreba CBCT snimanja omogućava stomatolozima lakše i preciznije postavljanje dijagnoze i plana terapije a što ima za cilj bolji ishod lečenja.
Četiri veličine polja omogućavaju nam snimanja ciljane interesne regije tako da postižemo cilj snimanja uz najmanju moguću dozu zračenja.
U našoj ordinaciji za CBCT snimanja se koristi najsavremeniji aparat KAVO OP 3D PRO proizveden 2018 godine.

Dentoalveolarni snimci

Dentoalveolarni snimci
Snimak pojedinačnih zuba na kome se vidi zub koji želimo da radiografišemo i jedan ili dva susedna zuba (u zavisnosti od regije radiografisanja)kao i anatomske strukture oko zuba. U našem centru umesto klasične metode radiografisanja na film koristimo digitalnu radioviziografiju -RVG senzor sa CCD čipom koji zamenjuje film. Korišćenjem ove metode dobijamo mnogo precizniji i jasniji snimak veće dijagnostičke vrednosti od klasičnih snimaka.Snimak momentalno izlazi na monitoru računara podložan je dodatnim obradama uz pomoć specijalnih softvera što dodatno poboljšava kvalitet slike,lako se uvećava tako da se i najsitniju detalji lako uočavaju.Snimci se štampaju na (film)specijalne medicinske folije,prebacuju na digitalne medije ili šalju putem interneta. Potrebno zračenje koriščenjem digitalne metode radiografisanja je i do 80%manje od analogne metode radiografisanja na film. Ova vrsta digitalnog snimanja stomatolozima daje mnogo bolji uvid u stanje zuba i potpornih tkiva a samim tim znatno olakšava dijagnostiku i kasnije lečenje. Obzirom na mnogobrojne prednosti digitalna metoda se smatra metodom izbora kada je u pitanju retroalveolarno snimanje(snimanje pojedinačnih)zuba. Ova metoda je postala standard u razvijenim zemljama u svetu a u nekim zemljama snimanja na film su i zabranjena.

Digitalni Skanogram

Digitalni Skanogram
Skanogram ili segmentni ortopan omogućava snimanje segmenata vilica (levog,desnog,frontalnog ili temporomandibularnih (viličnih) zglobova). Metoda se radi na aparatu za snimanje digitalnog ortopana. Prilikom ove vrste snimanja potrebno je zračenje i do 75% manje nego kod digitalnog ortopana. Koristi se kada stomatologu nije potreban uvid u sve zube i anatomske strukture,može da zameni nekoliko snimanja pojedinačnih zuba a da se pritom dobije visok kvalitet snimka. Snimci kod ove metode radiografisanja kao i kod svih ostalih u našem centru se mogu dodatno analizirati na računaru, štampati na (film) specijalne medicinske folije kao i prenositi na digitalne medije i slati putem interneta.

Digitalni Ortopan

Digitalni Ortopan
Jedna od najzastupljenijih metoda u stomatološkoj rendgen dijagnostici. Predstavlja panoramsko oslikavanje svih zuba,gornje i donje vilice,temporomandibularnih (viličnih) zglobova i maksilarnih sinusa.Koristi se kao rendgen dijagnostička metoda u svim oblastima stomatologije. Ova metoda uz pomoć najsavremenije opreme koja se koristi u našem centru,proizvedene 2015 god.daje snimke visokog kvaliteta u HD i Ultra HD rezoluciji.Nakon štampanja na (film), specijalnu medicinsku foliju ,snimanje na digitalne medije ili slanjem preko interneta ne gubi  na kvalitetu slike. Stomatologu daje mogućnost dodatnih analiza,pomoću specijalnih softvera, lako se uvećavaju bez gubitka na kvalitetu tako da su i najsitniji detalji lako uočljivi što smanjuje potrebu za dodatnim snimanjima. Ova metoda je potpuno bezbedna za pacijente svih starosnih doba a količina zračenja prilikom snimanja je minorna (i do 70 % manja od analognog snimanja). Kod snimanja dece koristimo specijalne programe sa umanjenjem zračnog polja kod kojih je potrebna količina zračenja i do 60% manja nego kod odraslih pacijenata.

Ostale usluge


BESPLATNI SAVETI ZA PACIJENTE
advice
INFO ZA PACIJENTEinfo
NAČINI PLAĆANJApayment
ZAKAŽITE PREGLEDpregled
Prijavite se za newsletter
Vasi podaci su zasticeni