Omnident stomatologija logo

Dečija stomatologija


Dečija stomatologija

Pitanja

Kada planirate trudnoću ne bi smeli da zaboravite posetu stomatologu pre nego što ostanete trudni.Stomatološkim pregledom se mogu prepoznati potencijalni problemi koji ukoliko bi se javili u trudnoći mnogo teže bi se rešavali.Gubitak zuba u trudnoći i značajna učestalost bolesti zuba i usta nije povezana sa iscrpljivanjem kalcijuma iz zuba što je kod našeg naroda verovanje.Zubi nisu depoi I beba ne crpi kalcijum iz njih .
Češćeg uzimanja hrane koje dovodi do pada PH vrednosti u ustima
Čestih mučnina i povraćanja,povećanog lučenja želudačne kiseline koja dovodi do demineralizacijezubne gleđi
Čestog uzimanja kisele i slatke hrane koja povećava rizik za nastanak kariesa zuba
Da bi sprečili oboljenja zuba i usta u trudnoći neophodno je održavati bolju oralnu higijenu nego uobičajeno jer je rizik za njihov nastanak veći.
Deca se rađaju sa svim mlečnim zubima koji se ne vide jer su prekriveni desnima.Nicanje prvog zuba kod dece najčešće počinje oko šestog meseca.Prilikom nicanja zuba prvo se pojave natekline na desnima ,sluzokoža je natečena i bolna.Pojava hematoma na mestu nicanja zuba nije retka i normalna je pojava.Za vreme nicanja zubića kod bebe ćete primetiti pojačano lučenje pljuvačke.Beba je neretko uznemirena,razdražljiva ,plačljiva i često odbija hranu.Stavlja razne predmete u usta.U toku nicanje zuba savetuje se da se bebama ne daje pretopla i zaslađena hrana.Ukoliko beba odbija mleko i hranu dajte joj vodu sobne temperature ili mlake čajeve.U prvoj godini stimulišite dete na što više različitih funkcija(sisanje,gutanje,žvakanje)jer to poboljšava razvoj vilica i zuba,poboljšava cirkulaciju i olakšava nicanje zuba.Ne pokušavajte bebama da olakšate i obezbolite nicanje zuba narodnim lekovima , pogotovo mazanjem desni vinom jer je to za bebu izuzetno štetno.Važno je započeti dobru negu bebinih usta pre nicanja prvog zuba.U zdravim i čistim ustima niču zdravi zubi.Najveća opasnost za zdravje bebinih zuba je hrana sa puno šećera koji u kontaktu sa zubima postaje štetan već posle deset minuta.Bebe nemaju želju za šećerom dok ga ne probaju,a kada ga probaju lako se naviknu.Bebe treba navikavati na nezasleđenu hranu i napitke što i pedijatri preporučuju za pravilan razvoj.Kao i za celokupan razvoj bebe tako i za razvoj bebinih zuba treba koristiti najprirodniju ishranu.Dojenje pored višestruke koristi je veoma korisno i za rezvoj vilica.U prvoj godini majčino mleko bebu obskrbljuje dovoljnom količinom šećera što povoljno utiče na razvoj zuba.
Nicanje bebinih zuba započinjeoko šestog meseca nicanjem donjih centralnih sekutićaa(jedinica)a do treće godine beba ima sve mlečne zube.Između osmog i desetog meseca bebi niču i gornji centralni sekutići(jedinice).Između desetog i četrnaestog meseca niču donji pa zatim i gornji lateralni sekutići(dvojke).Prvi gornji i donji kutnjaci (četvorke) uobičajeno niču posle prvog rođendana.Između šesnaestog i osamnaestog meseca niču očnjaci (trojke).Na kraju između druge i treće rastu drugi gornji i donji kutnjaci (petice) kada beba ima dvedeset zubića.Mlečni zubi su podjednako važni kao i stalni pa je samim tim i održavanje njihove higijene od ogromnog značaja.Pošto deca nemaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti da sama održavaju ličnu higijenu,nemaju ni sposobnosti da održavaju higijenu usta i zuba.Da bi deca očuvala svoje zubiće ,pomoć starijih u tom uzrastu im je preko potrebna.

Pre nego što postanem mama

Kada planirate trudnoću ne bi smeli da zaboravite na posetu stomatologu..Stomatološkim pregledom se mogu prepoznati potencijalni problemi koji ukoliko bi se javili u trudnoći mnogo teže bi se rešavali.Gubitak zuba u trudnoći i značajna učestalost bolesti zuba i usta nije povezana sa iscrpljivanjem kalcijuma iz zuba, što je kod našeg naroda verovanje.Zubi nisu depoi I beba ne crpi kalcijum iz njih .
Oboljenja zuba u trudnoći najčešće nastaju zbog :
  • Češćeg uzimanja hrane koje dovodi do pada PH vrednosti u ustima
  • Čestih mučnina i povraćanja,povećanog lučenja želudačne kiseline koja dovodi do demineralizacije zubne gleđi
  • Čestog uzimanja kisele i slatke hrane koja povećava rizik za nastanak karijesa zuba
Da bi sprečili oboljenja zuba i usta u trudnoći neophodno je održavati bolju oralnu higijenu nego uobičajeno jer je rizik za njihov nastanak veći.

Stigla je beba

Deca se rađaju sa svim mlečnim zubima koji se ne vide jer su prekriveni desnima.Nicanje prvog zuba kod dece najčešće počinje oko šestog meseca.Prilikom nicanja zuba prvo se pojave natekline na desnima ,sluzokoža je natečena i bolna.Pojava hematoma na mestu nicanja zuba nije retka i normalna je pojava.Za vreme nicanja zubića kod bebe ćete primetiti pojačano lučenje pljuvačke.Beba je neretko uznemirena,razdražljiva ,plačljiva i često odbija hranu.Stavlja razne predmete u usta.U toku nicanje zuba savetuje se da se bebama ne daje pretopla i zaslađena hrana.Ukoliko beba odbija mleko i hranu dajte joj vodu sobne temperature ili mlake čajeve.U prvoj godini stimulišite dete na što više različitih funkcija(sisanje,gutanje,žvakanje)jer to poboljšava razvoj vilica i zuba,poboljšava cirkulaciju i olakšava nicanje zuba.Ne pokušavajte bebama da olakšate i obezbolite nicanje zuba narodnim lekovima , pogotovo mazanjem desni vinom jer je to za bebu izuzetno štetno.Važno je započeti dobru negu bebinih usta pre nicanja prvog zuba.U zdravim i čistim ustima niču zdravi zubi.Najveća opasnost za zdravlje bebinih zuba je hrana sa puno šećera koji u kontaktu sa zubima postaje štetan već posle deset minuta.Bebe nemaju želju za šećerom dok ga ne probaju,a kada ga probaju lako se naviknu.Bebe treba navikavati na nezasleđenu hranu i napitke što i pedijatri preporučuju za pravilan razvoj.Kao i za celokupan razvoj bebe tako i za razvoj bebinih zuba treba koristiti najprirodniju ishranu.Dojenje pored višestruke koristi je veoma korisno i za razvoj vilica.U prvoj godini majčino mleko bebu obskrbljuje dovoljnom količinom šećera što povoljno utiče na razvoj zuba.

Nicanje mlečnih zuba

Nicanje bebinih zuba započinje oko šestog meseca nicanjem donjih centralnih sekutićaa(jedinica)a do treće godine beba ima sve mlečne zube.Između osmog i desetog meseca bebi niču i gornji centralni sekutići(jedinice).Između desetog i četrnaestog meseca niču donji pa zatim i gornji lateralni sekutići(dvojke).Prvi gornji i donji kutnjaci (četvorke) uobičajeno niču posle prvog rođendana.Između šesnaestog i osamnaestog meseca niču očnjaci (trojke).Na kraju između druge i treće godine rastu drugi gornji i donji kutnjaci (petice),kada beba ima dvedeset zubića.Mlečni zubi su podjednako važni kao i stalni pa je samim tim i održavanje njihove higijene od ogromnog značaja.Pošto deca nemaju dovoljno razvijene motoričke sposobnosti da sama održavaju ličnu higijenu,nemaju ni sposobnosti da održavaju higijenu usta i zuba.Da bi deca očuvala svoje zubiće ,pomoć starijih u tom uzrastu im je preko potrebna.

Mali saveti za održavanje dečijih zuba.

Održavajte dobro oralnu higijenu pre nicanja prvog bebinog zuba
Planirajte prvu posetu stomatologu oko prvog rođendana
Pripremite decu za posetu stomatologu.
Podstaknite ih da od prvog dana steknu naviku održavanja oralne higijene.
Važno je da deci perete zube dva puta dnevno.
Počnite de koristite pastu sa fluoridima na vreme i koristite isključivo dečije paste predviđene za uzrast deteta.
Ograničite i kontrolišite uzimanje lepljive hrane , napitaka, slatkiša i sokova.
Ne dajte deci zaslađene napitke u toku noći.
Kontrolišite dete da nakon pranja zuba ne uzuima ništa osim vode.
Pokušajte da objasnite detetu koliko je važno održavati oralnu higijenu.
Ukoliko primetite da dete kada je zdravo spava otvorenih usta posavetujte se sa lekarom.
Ukoliko primetite da dete u snu škripi zubima zatražite pomoć stomatologa.
Vodite dete na redovne šestomesečne kontrole kod stomatologa i potražite još saveta.
Kao i sve ostalo i zdravi zubi vašeg deteta zavise samo i isključivo od vas!!!
Kada detetu nikne zdrav zub ništa osim oralne higijene i pridržavanja uputstava stomatologa ne utiče na to da zub ne ostane zdrav do njegovog ispadanja i zamene stalnim zubom.

Podeli stranicu sa prijateljima

Uzrast od 0 do 3 godine

Uzrast od 0 do 3 godine
Održavanje oralne higijene kod beba započinje odmah nakon njenog rođenja.Neophodno je bebina usta i jezik čistiti nakvašenom gazom obmotanom oko prsta ili specijalno dizajniranim navlakama koje se navlače na prst. Kada bebama izniknu prvi zubići potrebno je prati zube dva puta dnevno. Počnite sa korišćenjen četkice za mlečne zube nakvašene mlakom vodom. Ne dozvoljavajte starijim osobama da ljube bebu u blizini usta i u ruke jer bebe u tom uzrastu veoma često stavljaju ruke u usta.Takođe je preko ptrebno voditi računa o higijeni predmeta koje beba stavlja usta.Temperatura napitaka i hrane se ne proverava tako što bebinu flašicu ili kašičicu stavljamo u usta. Američka asocijacija dečijih stomatologa preporučuje da dete do prvog rođendana treba odvesti kod stomatologa.Prevencija mnogih oboljenja usta sprečiće zdravstvene komplikacije , a na duge staze pokazala se i finansijski isplativija. U uzrastu između dve i tri godine potrudite se da odviknete dete od sisanja cucle ili palca. Zaslađene sokove i napitke uopšte treba davati samo u sklopu obroka,nikako između nih.Od sokova se preporučuju samo 100% prirodni,najviše 100-150 ml dnevno.I ove sokove tretirajte kao slatkiše. Ne dozvolite detetu da u toku noći nakon pranja zuba uzima zaslađene napitke ili sokove. Ukoliko deci u toku noći dajete lek u obliku sirupa neophodno je da nakon toga pije vodu pošto većina sirupa za decu sadrži velike količine šećera. Lekovi protiv prehlade smanjuju lučenje pljuvačke i tako eliminišu osnovnu zaštitu zuba pa zato detetu često dajte po malo vode.

Uzrast od 3 do 6 godina

Uzrast od 3 do 6 godina
Kada dete napuni tri godine počnite se korišćenjem dečijih pasti sa fluoridima za taj uzrast. Koristite male količine paste(max. veličine manjeg zrna grška). Učite dete de ispljune pastu za zube posle pranja. U ovom uzrastu neophodne su posete stomatologu svakih šest meseci,ukoliko vam stomatolog ne posavetuje i češće.Potražite savet od stomatologa kako da unapredite zdravlje zuba vašeg deteta, pošto zdravlje zuba deteta u ovom uzrastu zavisi samo i isključivo od vas!Kada detetu nikne zdrav zub ništa osim dobre higijene i pridržavanja saveta stomatologa ne utiče na to da zub ostane zdrav do njegovog ispadanja i zamene stalnim zubom. U predškolskom uzrastu pripremite dete na ispadanje mlečnih zuba i nicane stalnih zuba(zuba za odrasle).Mlečni zubi počinju da ispadaju oko šeste godine.Pre ispadanja zuba oko šeste godine niče prvi stalni zub, prvi molar(šestica). Ne plašite dete kada je nestašno i kada odbija saradnju oko pranja zuba odlaskom kod stomatologa jer može biti veoma kontraproduktivno.

Uzrast od 6 do 10 godina

Uzrast od 6 do 10 godina
Oko šeste godine deci niče prvi stalni molar(šestica).Ukoliko roditelji redovno ne kontrolišu zube detetu često i ne primete nicanje šestica što neretko dovodi do toga da oni ostanu neočišćeni. Prvi stalni molari su zubi koji se najčešće vade kod naše populacije.Prvi niču,motoričke sposobnosti potrebne za pranje zuba dece u ovom uzrastu nisu dovoljno dobro razvijene da bi sami održavali oralnu higijenu. Pomažite detetu da pere zube obavezno dva puta dnevno. Prvi molari prilikom nicanja dugo nisu u kontaktu sa istim zubom u susednoj vilici tako da je eliminisana mogućnost samočišćenja prilikom žvakanja.Odmah nakon nicanja prvog stalnog molara potrebno je dete odvesti kod stomatologa radi postavljanja zaštite koja smanjuje mogućnost zadržavanja hrane na tim zubima a samim tim i mogućnost nastanka karijesa. U ovom uzrastu su takođe neophodne posete stomatologu svakih šest meseci,ukoliko vam stomatolog ne posavetuje i češće.Stomatolog će vam sa nicanjem stalnih zuba reći da li je potreban pregled specijaliste ortopedije vilica.

Deca straija od 10 godina

Deca straija od 10 godina
Decu u ovom uzrastu najviše zanima sopstveni izgled .Najlakše ih možeta zaintresovati i podstaći da poboljšaju oralnu higijenu i redovno posećuju stomatologa podsećajući ih da zdravi zubi ,svež dah i redovno nošenje ortodontskog aparata, ukoliko im je potreban, pomažu da izgledeju najlepše moguće. Deci koja se bave sportom neophodno je korišćenje štitnika za zube.Konsultujte se sa stomatologom o izradi individualnih štitnika za zube. Uzrast od 10 do 13 godina je najpovoljniji za ispravljanje zuba. Odvedite dete na pregled kod specijaliste ortopedije vilica ako to do sada niste učinili.

Ostale usluge


BESPLATNI SAVETI ZA PACIJENTE
advice
INFO ZA PACIJENTEinfo
NAČINI PLAĆANJApayment
ZAKAŽITE PREGLEDpregled
Prijavite se za newsletter
Vasi podaci su zasticeni